Over deze Zuid-Afrika reis

Bij deze reis doorkruist u het veelzijdige Zuid-Afrika. In 28 dagen reist u van Johannesburg naar het Kruger Park, Swaziland, de Indische Oceaan kust, Hluhluwe-iMfolozi National Park, de Drakensbergen, de Sani Pas & Lesotho via o.a. Graaff-Reinet, Knysna over de ‘Garden Route’ naar Kaapstad. Tijdens deze gehele reis overnacht u in comfortabele B&B’s of chalets.

De 28-daagse Zuid-Afrika reis is een van de meest veelzijdige rondreizen die u kunt maken. Van bijzondere safari dieren in Kruger National Park tot schilderachtige heuvellandschappen in Swaziland en van de kliffen bij de Garden Route tot de halfwoestijn bij Graaff-Reinet.

Op deze pagina vindt u de volledige reisbeschrijving per dag, meer informatie over de te bezoeken hoogtepunten en de prijzen in verschillende seizoenen. Zuid-Afrika is in principe in ieder jaargetijde te bezoeken. Het klimaat is omgekeerd van dat in Nederland. Tijdens de Nederlandse winter is het in Zuid-Afrika zomer en andersom. In de Afrikaans winter zijn de nachten kouder, maar is het overdag prima weer!

De reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en afhankelijk van de mogelijkheden.

Voordelen Tongasabi Zuid-Afrika reizen

 • Inclusief support en professioneel safari reis advies.
 • Super Cover verzekering inclusief
 • Lonely Planet reisgids en duidelijke wegenkaarten
 • Een perfect uitgestippelde reisroute met optimale reisafstanden.
Tafelberg Johannesburg Kaapstad Zuid-Afrika
Luipaard Zuid-Afrika reis
Mountainbiken in Swaziland Johansburg Kaapstad reis

Dagschema

 • 1: Johannesburg
 • 2: Graskop
 • 3: Blyde River Canyon
 • 4: Blyde River Canyon
 • 5: Kruger National Park (Olifantsrivier)
 • 6: Kruger National Park (Satara)
 • 7: Kruger National Park (Skukuza)
 • 8: Mlilwane Game Sanctuary (Swaziland)
 • 9: Mlilwane Game Sanctuary
 • 10: St. Lucia (Zuid-Afrika)
 • 11: iSimangaliso Wetlands
 • 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park
 • 13: Durban/Umdloti
 • 14: Port St. Johns/ Silaka
 • 15: Chintsa (Wildcoast)
 • 16: Chintsa
 • 17: Addo Elephant Park
 • 18: Addo Elephant Park
 • 19: Mountain Zebra National Park
 • 20: Graaff-Reinet (Camdeboo)
 • 21: Tsitsikamma NP
 • 22: Tsitsikamma NP
 • 23: Mosselbaai
 • 24: Stellenbosch
 • 25: Kaapstad
 • 25: Kaapstad
 • 27: Kaapstad
 • 28: Terugvlucht

Route en dagschema

28dagen
1

Dag 1: Johannesburg

De eerste dag van de reis, aankomst in Johannesburg. Tijdstip van aankomst is afhankelijk van de vlucht; de KLM komt aan in de avond, alle andere maatschappijen vliegen ’s nachts. U overnacht in een mooi B&B vlakbij het vliegveld zodat u de volgende ochtend gemakkelijk uw huurauto op kunt halen. Een shuttle haalt u op bij het vliegveld.

Afstand: 6 km.

2

Dag 2: Graskop

Vanaf de hoogvlakte in Gauteng gaat u richting de Panoramaroute in het oosten van Zuid-Afrika. De eerste uren rijdt u goed door over de snelweg. Na een paar uur rijden kunt u stoppen bij Milly’s Restaurant (ter hoogte van eNtokozweni) waar u aan het water kunt genieten van een lekkere lunch. Later op de dag komt u in de buurt van de Panoramaroute met prachtige uitzichten en smallere bergwegen. U kunt stoppen in het pittoreske Pilgrim’s Rest waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Vanaf de accommodatie kijkt u uit op de indrukwekkende Graskopkloof.

Afstand: 385 km.

3

Dag 3: Blyde River Canyon

Deze dag staat volledig in het teken van het ontdekken van de fameuze Panoramaroute. God’s Window, Bourke’s Potholes & Blyde River Canyon. De grootste (groene) canyon ter wereld.  Neem de tijd voor de route want de uitzichtpunten zijn schitterend. Ook het laatste stuk naar Swadini Forever Resort en het Blyde River Canyon Nature Reserve is een prachtige route. Aan het eind van deze dag wacht u de warme thermale bronnen van Swadini.

Afstand: 155 km.

4

Dag 4: Blyde River Canyon

Vandaag heeft u een volledige dag om het Blyde River Canyon National Park te ontdekken. Er zijn hier tal van activiteiten te ondernemen. Prachtige hikes door dit gebied, quadriden en paardrijden zijn een paar voorbeelden van wat u  hier kunt doen. Het Swadini Resort met de thermale baden leent zich ook goed voor een middag relaxen.

5

Dag 5: Kruger National Park (Olifantsrivier)

Na het zien van de prachtige vergezichten op de panoramaroute staat het uitgestrekte Kruger National Park op het programma. U gaat verblijven in drie verschillende camps waardoor u een groot deel van het wildpark kunt verkennen. U maakt game drives met de eigen auto en u kunt optioneel gebruik maken van de georganiseerde activiteiten van de SANparks. Zij bieden onder andere wandelingen met ranger en night drives aan. Bij deze laatste wordt er in het donker gereden en heeft u de kans bijzondere nachtdieren te zien.

Afstand: 215 km.

6

Dag 6: Kruger National Park (Satara)

Een tweede dag in de Kruger wildtuin. U reist naar het zuiden en naar het volgende camp: Satara. U bent compleet vrij uw eigen route en tempo te kiezen. Wel is het aan te raden vroeg te starten om zo veel mogelijk wild te spotten. U kunt er ook voor kiezen in de ochtend mee te gaan op een sunrise game drive bij Olifants Restcamp en na de koffie uw reis te vervolgen naar Satara. Het rijden in het Kruger Park is een grote game drive en met een beetje geluk heeft u nu al de complete Big Five gezien!

Afstand: 60 km.

7

Dag 7: Kruger National Park (Skukuza)

Op deze derde dag in het Krugerpark is Skukuza in het zuidelijke gedeelte van het park uw bestemming. Onderweg naar Skukuza kunt u omrijden via de vele zandwegen die ook met personenauto toegankelijk zijn. U kunt een stop maken bij de Tshokwane picknickplaats voor een kop koffie of lekkere lunch.

Afstand: 100 km.

8

Dag 8: Mlilwane Game Sanctuary (Swaziland)

Na het Kruger National Park steekt u vandaag de grens over naar het kleine en uiterst vriendelijke Koninkrijk van Swaziland. U rijdt langs het bergachtige Malolotja Nature Reserve. Een prachtige route naar Mlilwane Game Sanctuary.

Afstand: 260 km.

9

Dag 9: Mlilwane Game Sanctuary

Een volledige dag te besteden in Mlilwane. In dit mooie heuvelachtige wildpark kunt u een mountainbiketocht of een wandeling maken. Er is hier vrijwel geen gevaarlijk wild waardoor u het park goed zonder auto kunt verkennen. Een heerlijk park om een dag door te brengen. ’s Avonds kunt u dineren bij het restaurant met uitzicht over de waterpoel.

10

Dag 10: St. Lucia (Zuid-Afrika)

Vandaag gaat u op weg naar de mooie kust van KwaZulu-Natal en dit toeristische plaatsje. Uitgestrekte stranden zover het oog reikt. U kunt hier een heerlijke strandwandeling maken. Pas ’s avonds op voor de nijlpaarden. Die lopen hier gewoon over straat.

Afstand: 419 km.

11

Dag 11: iSimangaliso Wetlands

Vandaag kunt u vanuit St. Lucia de iSimangaliso Wetlands gaan ontdekken. Vanuit St. Lucia  is het ongeveer 45 minuten rijden naar Cape Vidal. De weg hier naartoe door de iSimangaliso Wetlands is prachtig. Uitzicht over het Bhangazi en unieke flora en fauna. Het is leuk om naar Cape Vidal te rijden. U kunt hier relaxen en picknicken aan het afgelegen strand. Pas wel op voor de baboons! Cape Vidal heeft geen grote supermarkt dus het is aan te raden zelf eten en drinken mee te nemen.

12

Dag 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Vanaf de Indische Oceaan reist u terug naar het westen, landinwaarts. De volgende stop is het landschappelijk zeer mooie Hluhluwe-iMfolozi National Park. Dit wildpark is bekend om zijn grote populatie (zwarte) neushoorns. Met een beetje geluk zult u er een flink aantal te zien krijgen. Ook is het hier goed mogelijk de Big Five te spotten. De heuvels en vergezichten hier zijn prachtig.

Afstand: 110 km.

13

Dag 13: Durban/Umdloti

Na de wildparken en natuur reist u vandaag door naar Umdloti , een buitenwijk van Durban. In Umdloti zijn een aantal leuke restaurantjes en u logeert in een B&B aan het strand met eindeloos uitzicht over zee. Geniet van het strand of ga Durban in.

Afstand: 235 km.

14

Dag 14: Port St. Johns/ Silaka

Vandaag rijdt u naar Silaka Nature Reserve. Dit is de eerste stop in het Wildcoast gebied. In silaka vindt u afgelegen stranden en dichtbegroeide bossen. Er is hier een korte hike langs de kust tussen de bomen door die zeker de moeite waard is. Vraag hiernaar bij de receptie.

Afstand: 400 km.

15

Dag 15: Chintsa (Wildcoast)

Via het binnenland rijdt u vandaag naar de tweede stop aan de Wildcoast. In Chintsa kunnen veel buitenactiviteiten worden gedaan. De zee is ideaal voor surfen en u kunt hier paardrijden, mountainbiken of wandelen.

Afstand: 500 km.

16

Dag 16: Chintsa

Geniet van de vele activiteiten die u kunt ondernemen in Chintsa. De zee is ideaal voor surfen en u kunt hier paardrijden, mountainbiken of wandelen.

17

Dag 17: Addo Elephant Park

Vandaag rijdt u naar Addo Elephant Park. Een lange route. U kunt bijvoorbeeld een lunchstop houden in Grahamstad. U komt in de middag aan in Addo Elephant Park. Een groot wildpark met onder andere grote troepen olifanten, neushoorns, leeuwen en zebra’s.

Afstand: 300 km.

18

Dag 18: Addo Elephant Park

Een volledige dag om Addo Elephant Park te ervaren. Het park leent zich door zijn omvang en de grote olifanten goed om zelf een game drive te maken.

19

Dag 19: Mountain Zebra National Park

Na nog een laatste morning game drive en een kopje koffie in het maincamp is het tijd om richting Mountain Zebra National Park te gaan rijden. Onderweg kunt u stoppen in Cradock voor lunch bij True Living. Een gezellige lunchplek met een mooie binnentuin en een klein woonwinkeltje. ’s Middags rijdt u richting de vlaktes en bergen van Mountain Zebra NP. Na de ingang van het park is het nog ongeveer 25 minuten rijden naar de mooi gelegen chalets.

Afstand: 240 km.

20

Dag 20: Graaff-Reinet (Camdeboo)

In Mountain Zebra NP kunt u ’s ochtends mee op de cheetah trekking. Hierbij gaat u met de ranger te voet op zoek naar de cheetah en kunt u tot een paar meter dichtbij deze dieren komen. Een bijzondere ervaring! De trekking kan lang duren dus het is aan te raden daarna gelijk richting Graaff-Reinet en Camdeboo te gaan rijden.

Afstand: 175 km.

21

Dag 21: Tsitsikamma NP

Vandaag rijdt u via Willowmore en Uniondale naar de Storms River Mouth in Tsitsikamma National Park. In Willowmore kunt u bij Belly Deli een kopje koffie halen of stoppen voor lunch. In de Afrikaanse zomer is het leuk om een stukje om te rijden via de Prins Alfred pass. In de winter is deze pas minder goed begaanbaar met personenauto.

Afstand: 410 km.

22

Dag 22: Tsitsikamma NP

Een volledige dag in Tsitsikamma National Park. Het gebied staat bekend om zijn mooie hikes. Bij de receptie van het restcamp kunnen ze u verschillende opties voor een daghike bieden. Vanaf het restcamp wordt er een kano en lilo (luchtbed) tocht door de riviermonding georganiseerd. Een leuke tour als het water warm genoeg is! In het dorpje Stormsrivier (15 min rijden vanaf het restcamp) kunt u ook een mountainbike huren en het gebied verkennen. Er worden hier ook paardrijtochten georganiseerd.

 

23

Dag 23: Mosselbaai

Na heerlijke dagen in Tsitsikamma, wacht er vandaag een lange, maar mooie route naar Mosselbaai. Volgens velen het begin van de Gardenroute. Als u op tijd vertrekt kunt u in de middag nog gezellig naar de haven, mee op een boot naar Seal Island (tot 16.00 uur) of heerlijk wandelen in de omgeving van het B&B.

Afstand: 203 km.

24

Dag 24: Stellenbosch

Op naar het Kaapse wijnland! Vertrek vroeg zodat u in de middag aankomt in Stellenbosch. U kunt naar een van de vele wijnboerderijen in de omgeving voor een leuke wijnproeverij.

Afstand: 360 km.

25

Dag 25: Kaapstad

U sluit deze self drive af met enkele dagen in The Mother City. Kaapstad heeft heel veel te bieden. Een bezoek aan de Tafelberg, Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop en het V&A Waterfront zijn een must. Het is leuk om vanuit Stellenbosch via Muizenberg, en de prachtige Chapmans Peak Drive Kaapstad in te rijden.

Afstand: 55 km.

26

Dag 25: Kaapstad

Een volledige dag om Kaapstad verder te ontdekken.

27

Dag 27: Kaapstad

De laatste volle dag in Zuid-Afrika. Geniet van het uitzicht vanaf de Tafelberg of blijf lekker luieren bij Victoria Warf in de stad.

28

Dag 28: Terugvlucht

Vandaag zit het er helaas op. Terug naar het depot van de autoleverancier en uw transfer naar het vliegveld

Route aanpassen?

Alle self drive reizen zijn aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Ergens een dag langer verblijven of een andere bestemming toevoegen is geen probleem. Vraag ons naar de mogelijkheden en wij helpen u graag verder!

Uw huurauto

De standaard wagen voor vier personen is de betrouwbare Toyota RAV 4. Wij bieden bij deze reis een grotere en meer betrouwbare auto aan, zodat u met een goed gevoel op reis kunt. Standaard ook inclusief Super Cover. Uit ervaring weten wij dat rijden door Zuid-Afrika een stuk prettiger is met een grotere auto SUV dan een kleinere huurauto. Daarnaast is het ook nog eens praktisch. In een hogere auto zit u automatisch hoger en heeft u in de wildparken door de hoge zit meer kans dieren te zien.

Deze stevige Toyota biedt veel ruimte en comfort tijdens uw self drive reis door Zuid-Afrika. Voorzien van alle moderne gemakken zoals stuurbekrachtiging en airco.  Er is plaats voor vier personen en vier koffers. Deze auto heeft voldoende ruimte om comfortabel met vier volwassenen door Zuid-Afrika te reizen. De RAV 4 is een stevige en betrouwbare automaat. Een ideale wagen om Zuid-Afrika mee te ontdekken!

De standaard wagen bij deze reis is groot en betrouwbaar. Wilt u toch liever een grotere auto of een 4×4? Dat kan! U kunt de wagen upgraden naar een Nissan X-trail of de Toyota Fortuner.

Prijzen

Bekijk hier de prijzen voor onderstaande data in 2019 en 2020.

1 november - 30 april, (2020)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.570,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.160,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.870,-

De reis is voor 2 tot 4  personen per auto. U heeft bij een Tongasabi self drive reis altijd een betrouwbare en ruime auto. Minimaal een hoge SUV, zodat u goed zicht heeft tijdens de rondreis. Mocht u een grotere wagen willen, dan kunt u natuurlijk upgraden.

1 mei - 31 oktober, (2020)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.670,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.250,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.930,-

De reis is voor 2 tot 4  personen per auto. U heeft bij een Tongasabi self drive reis altijd een betrouwbare en ruime auto. Minimaal een hoge SUV, zodat u goed zicht heeft tijdens de rondreis. Mocht u een grotere wagen willen, dan kunt u natuurlijk upgraden.

Inbegrepen

Toyota RAV 4 huurauto
Twee bestuurders
Alle overnachtingen tijdens de reis
Super Cover verzekering
GPS met laatste versie Track4Africa software
Lonely Planet reisgids en Reise Know-How kaart(en)
Advies door ervaren self drive specialisten
Airport transfers
Support

Niet inbegrepen

Internationale vluchten
Entreegelden
Brandstof
Maaltijden en dranken
Upgrades naar luxe accommodaties
Upgrade naar 4x4 auto

Hoogtepunten

10 / 10

Geweldig avontuur!

Zelf met een auto door Zuid-Afrika rijden was in één woord waanzinnig! Wij reden van Johannesburg naar Kaapstad. Deels via de kust en deels via de Karoo; een hele gevarieerde reis. Wij waren met twee vriendinnen op reis en vonden het vooraf wat spannend om zelf te gaan rijden in Zuid-Afrika. Die zorgen bleken nergens voor nodig. Met hulp van Hans en Marco gingen we goed voorbereid op reis.

We kregen een Dropbox met daarin alle vouchers van de accommodaties, de reisroute en per dag persoonlijke tips voor in de omgeving. We hadden een paar lange reisdagen, maar wij vonden dat niet zo erg aangezien je de dag daarna dan vaak weer kon uitrusten.

Al met al een fantastische ervaring!

Anne de Lange

10 / 10

Een divers land

In twee weken zijn wij met een huurauto van Durban naar Kaapstad gereden. Hans en Marco deelden een Dropbox met ons waarin we de volledige reisroute plus handige (en vaak leuke) tips per reisdag. De route tussen Durban en Kaapstad was ongelooflijk divers. Waanzinnig hoe het landschap continu veranderde.

De accommodaties waren allemaal prima verzorgd. De inrichting van de accommodaties in de SANparks was soms wat verjaard, maar die chalets staan dan wel weer op de mooiste plekken in de natuurparken. Wij zijn erg tevreden over de persoonlijke service van Tongasabi.

Wij gingen in juni, in de Afrikaanse winter, en dan kon het ’s ochtends nog erg koud zijn. Warme kleren meenemen is aan te raden!

Tessa en Sophie

9 / 10

Top reis

Mijn partner had de reis geregeld met Marco van Tongasabi.  Zelf rondrijden en het reistempo bepalen beviel ons erg goed. Geen gedoe met wachten op een groep, gewoon gaan en staan waar je wilt.

Het reisschema zat goed in elkaar. Wij wilden graag veel safaridieren zien dus hebben wij veel wildparken bezocht en dit afgewisseld met kust en wandelingen.

Ik zou dit bedrijf aanraden voor een reis door Zuid Afrika.

Iris Koek

10 / 10

Sterke punten

Aardige mensen met verstand van zaken. Gaven ons een goede voorbereiding voor de reis. Het persoonlijke portaal is handig voor achtergrond informatie over de locaties en accommodaties.

Verbeterpunten

Eigenlijk niets te klagen.

 

Anoniem

9 / 10

Hans bedankt!

Een combinatiereis van Kaapstad en natuurparken gemaakt. We begonnen met de Tuinroute en Tsitsikamma, daarna op safari in het Elephant National Park en langs de rotsformaties in de Karoo woestijn naar Stellenbosch. Na het avontuur in de nationale parken hebben wij nog een paar dagen doorgebracht in kaapstad, een top stad met veel te doen.

Er was 1 langere reisdag, maar verder waren de afstanden goed te doen. Zeker een aanrader!

Tim & familie